Denice Lundevall
Yoga World
Bara jagKost & Recept

Del 3, kosttillskott för veganer/gravida/ammande eller blandkostare

(i samarbete med Helhetshälsa )

Protein. Bara ordet i sig är laddat, känner ni det? Haha! Allt handlar om protein nuförtiden. Produkter säljs med slogan – “Nu med EXTRA protein”! Det spelar ingen roll om det är en snickersbar, berikad chokladpudding eller olika mjölkdrycker. Allt för att sälja mer givetvis. För hur mycket protein behöver en vanlig människa egentligen. Med “vanlig” menar jag en som jag, som du– som motionerar, vill hålla sig pigg, stark, uthållig och även hålla en god form.

Enligt WHO är ca 0,8 g protein per kilo är den generella rekommendationen för vuxna och 0,9 gram per kilo för barn över två år och ungdomar under 17 år. Tränar du väldigt hårt och mycket är proteinbehovet större. Det finns studier som tyder på att behovet bland elitidrottare kan vara så högt som 1,4–1,8 gram per kilo kroppsvikt.

Det är personer på elitnivå som sagt så den här proteinhetsen är verkligen obefogad och ja, ett jävla bra knep att sälla på oss mer och mer varor som vi egentligen inte behöver.

Jag dricker proteinpulver i mina smoothies, och ibland efter träning om jag känner att jag inte ätit så bra under dagen. Det är perfekt som ett snabbt mellanmål tillsammans med lite naturella nötter och/eller en frukt. Jag kan även blanda ner lite i min gröt.

Att ha ett naturligt protein utan smakaromer är verkligen något jag rekommenderar- smaksätt själv med frukt, bär, kokosolja eller annat. Så naturligt som möjligt vill jag ha det!

 

Läs mer om Helhetshälsas havreprotein nedan. Info hämtad från Helhetshälsa.se

Proteinpulver från svenskodlad havre. Utan sötning eller aromer. Pulvret innehåller även havreolja, som finns naturligt i havren.

Ingrediens
Proteinpulver från svenskodlad Havre (Avena sativa).

Näringsvärde per 100 gram

Energi 1865 kJ/445 kcal Fett 17 g varav mättat 3 g fleromättat 7,5 g enkelomättat omega 9 6,3 g Kolhydrater 18 g Fiber beta-glukan 2 g Protein 54 g Salt 0,05 g

*Kan i många fall användas även i glutenfri diet då produkten
är klassad som ”mycket låg glutenhalt”, under 100 ppm gluten.

 

För att proteinet ska utnyttjas väl behöver det vara en bra balans mellan de essentiella aminosyrorna som du äter under en dag. Du som är allätare får en bra blandning av aminosyror utan att tänka på det. Du som äter vegetariskt får planera lite mer.

Du som äter vegetariskt/veganskt- För att få ut mesta möjliga protein från en vegetarisk kost kan du kombinera olika typer av mat, så att det sammanlagda intaget under dagen får en bra aminosyraprofil.
För vuxna har Helhetshälsa Havreprotein en utmärkt aminosyrasammansättning även då det blandas med vatten. För barn som huvudsakligen äter vegetariskt blir aminosyraprofilen bäst om pulvret blandas med mjölk eller sojadryck.

Referensmönster för bedömning av proteinkvalitet uttryckt i mg/g protein.

essentiell

Aminosyra

Barn 2-5 år

Barn 10-12 år

Vuxna

HELHETSHÄLSA

Havreprotein

Histidin

19

19

16

19

Isoleucin

28

28

13

34

Leucin

66

44

19

67

Lysin

58

44

16

29

Metionin + cystein

25

22

17

33

Fenylalanin + tyrosin

63

22

19

83

Treonin

34

28

9

25

Tryptofan

11

9

5

11

Valin

35

25

13

46

Denice Lundevall
Jag har gått från att vara en köttälskande, bulimisk fitnessfreak som tävlat i Bikinifitness. Ett liv kantat utav ångest, ätstörning och dåligt självförtroende till att nu "hitta hem" inom meditation, yoga och veganism. Sedan 2016 har jag genomgått en enorm resa och personlig utveckling som jag är otroligt tacksam över. Jag lever tillsammans med min sambo och vår son Elmo. Som person beskrivs jag ofta som färgstark, dynamisk och jäkligt gladlynt! Jag är utbildad PT samt hälsocoach och har tidigare jobbat med det i cirka åtta år men har jobbat med annat emellan, varit mammaledig och nu satsar jag på att utbilda mig mer inom yoga, träning och hälsa. I framtiden drömmer jag om starta mitt egna företag inom Yoga och holistisk hälsa. Jag har därför nu investerat i ett antal utbildningar inom yoga, träning och kost för att ta mig närmre mitt mål. Mina passioner: - Personlig utveckling - Yoga/Meditation/Träning - Veganism I bloggen skriver jag om det jag gillar mest; yoga, mina flummiga tankar, vegansk kost, meditation, hållbarhet och nyttiga recept. En och annan ”outfit”-post blir det också. Lite ”rolig” kuriosa om mig: – Deltagare i Robinson 2011 (mitt livs största äventyr!) – Finalist i Humorprogrammet ”Winter Wipe Out” 2012 – Tävlat i Body Fitness och Bikini Fitness – Meditatör, i september 2015 gick jag en 10-dagars tyst meditationskurs (Vipassana) vilket blev en utav mina bästa och tuffaste utmaningar på länge. - Sedan 10 Januari 2016 tog jag det viktiga beslutet att leva som vegan. - I Maj 2018 har jag gått ytterligare en meditationskurs, TM.ca

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.