Denice Lundevall
Yoga World
Kost & Recept

Tips-så lagar du vegansk bebismat?

Det är ju många som vill börja äta mer grönt och ger även sina barn vego vilket ju är super! Här kommer lite tips på hur du enkelt kan ge din bebis lite mer grön mat. Såklart ger du endast mat till barnet efter att du börjat ge smakprotioner, men sådant är ni själva ansvariga för. Jag tipsar endast om hur du kan göra maten 😉

För det första så behöver barnmat inte vara smaklös och tråkig, men du ska tänka på är att utesluta salt (för att barn kan inte reglera sin saltbalans) och sedan inte ha för stark mat såklart.

Jag lagar all mat till Elmo, inte för att vara pretto eller speciell på något sätt utan det är helt enkelt för att jag vill och är ju intresserad utav matlagning. Det vi har köpt på affären är plommonpuré för de gånger hans mage blir lite hård men nu ska jag även börja göra de själv framöver. Sedan har vi någon köpt, vegansk barnmatsburk härhemma i skafferiet som “back up” när det är kort om tid och hans hemlagade mat är slut. Den är dock så sjuuuukt tråkig och smaklös och väldigt kalorisnål så den är verkligen bara till för nödfall och då kryddar jag den extra så det blir gott och har i extra kalorier.

Vad brukar jag göra för mat då?

Det är ju som med min egen mat- det är bara fantasin som sätter gränser! Jag mixar/puréar all mat fortfarande då han inte fått några tänder än, de är på gång och jag kan se ena tanden med den är oduglig än så länge haha!

Här kommer några exempel på vad jag brukar tillaga: sötpotatis, potatis, palsternacka, kålrot, morötter (alla möjliga olika rotfrukter) linser (alla möjliga olika linser, röd, grön, svart), gröna ärter, hariquvert, blomkål, broccolie, butternutpumpa, bönor, majs (endast ekologisk pga hård besprutning) quinoa, tomat, paprika (endast ekologisk paprika pga den hårda besprutningen), lök etc. Mixa hej vilt!

Jag ugnsbakar det mesta för behålla vitaminerna som de ju försvinner en del utav om du kokar. Visst du kan använda kokvattnet när du sedan mixar men enligt min erfarenhet så blir det alldeles för mycket vatten när jag kokar och mycket behöver hällas bort= waist!

Kryddor då? Jag här nedan ser ni de kryddor jag brukar använda mig utav men även färska kryddor är ju guld att ha i maten plus en tesked ekologisk rapsolja. Vi använder även kokosolja i hans gröt.

Jag förvarar allt i en stor låda som så det räcker ett bra tag. Med olika kryddningr varje dag så smakar maten olika hela tiden 😉 Maten ser sjukt tråkig ut såhär på bild, haha det är jag medveten om.

Tillskott?

Alla mina/våra kosttillskott är från Helhetshälsa då det är min samarbetspartner och det är jag verkligen så glad och tacksam över för som jag skrivit förr- de har veganskt, det är svenskproducerat så det gynnar inte bara kroppen utan även miljö och djuren <3

Vi ger just nu Elmo detta i form utav tillskott:

 • B-jäst som är specialodlad näringsjäst och innehåller bla B1,B2, B12, Niacin och folsyra
 • Linfröolja för Omega-3,6 och 9
 • Baobab för att c-vitamin hjälper till att ta upp järnet i maten och ger även kalcium, kalium och magnesium
 • Järnsaft
 • D-vitamin

Han äter även gröt där jag blandar ner frukt i till mellis. Gröten är köpt och är därav näringsberikad med både det ena och det andra som barn behöver. När BVC “okejar” att vi gör vår egen gröt så kommer jag att göra det med.

Tja, det var lite utav de jag lagar till Elmo, hoppas ni snappade upp något litet här och där, lite mer tips kommer framöver 🙂

Har du några tips på barnmat? Dela gärna med dig så kan vi alla lära oss utav varandra ?

Denice Lundevall
Jag har gått från att vara en köttälskande, bulimisk fitnessfreak som tävlat i Bikinifitness. Ett liv kantat utav ångest, ätstörning och dåligt självförtroende till att nu "hitta hem" inom meditation, yoga och veganism. Sedan 2016 har jag genomgått en enorm resa och personlig utveckling som jag är otroligt tacksam över. Jag lever tillsammans med min sambo och vår son Elmo. Som person beskrivs jag ofta som färgstark, dynamisk och jäkligt gladlynt! Jag är utbildad PT samt hälsocoach och har tidigare jobbat med det i cirka åtta år men har jobbat med annat emellan, varit mammaledig och nu satsar jag på att utbilda mig mer inom yoga, träning och hälsa. I framtiden drömmer jag om starta mitt egna företag inom Yoga och holistisk hälsa. Jag har därför nu investerat i ett antal utbildningar inom yoga, träning och kost för att ta mig närmre mitt mål. Mina passioner: - Personlig utveckling - Yoga/Meditation/Träning - Veganism I bloggen skriver jag om det jag gillar mest; yoga, mina flummiga tankar, vegansk kost, meditation, hållbarhet och nyttiga recept. En och annan ”outfit”-post blir det också. Lite ”rolig” kuriosa om mig: – Deltagare i Robinson 2011 (mitt livs största äventyr!) – Finalist i Humorprogrammet ”Winter Wipe Out” 2012 – Tävlat i Body Fitness och Bikini Fitness – Meditatör, i september 2015 gick jag en 10-dagars tyst meditationskurs (Vipassana) vilket blev en utav mina bästa och tuffaste utmaningar på länge. - Sedan 10 Januari 2016 tog jag det viktiga beslutet att leva som vegan. - I Maj 2018 har jag gått ytterligare en meditationskurs, TM.ca

8 kommentarer

 1. BVC okejar att du gör egen gröt? Har du läst vad som finns i den köpta gröten? Där finns ingenting som du inte får i egen hemlagade gröt tillsammans med annan varierad kost, speciellt inte med tanke på hur mycket extra tillskot ni redan ger er son. Palmolja är dessutom väldigt vanligt förekommande i köpt barnmat (även den ekologiska tyvärr).

  1. Hej Katarina! Jag hade precis BVC på hembesök och vi talade just om gröten och jag känner fortfarande samma sak: Ja, “BVC okejar att jag gör egen gröt”. Givetvis lyssnar jag på vad BVC har att säga, det känns inte som att det skulle vara något konstigt? Varför verkar det som att du tycker det är konstigt, berätta gärna så att jag förstår dig bättre 🙂

   Det är väl självklart att jag har läst på innehållsförteckningen vad den köpta gröten innehåller för något- det skrev jag ju i mitt inlägg “där finns det en massa viktiga saker i som barn behöver”. Jag kommer dock inte att räkna upp allt vad gröten innehåller men kan ju säga några:
   -natrium, kalium, fosfor, järn, zink och jod för att bara ta några exempel.

   Jag skrev ju också att jag INTE köper färdig mat förutom någon enstaka (för att ha ifall att) och de innehåller enbart frukten eller grönsakerna, inge palmolja överhuvudtaget. Jag lagar ALL mat själv, numer även fruktpuréerna. Det vi köper är som sagt gröten och det har jag tydligt förklarat varför 🙂

   Jag vet inte men det känns inte som at du kanske läst mitt inlägg ordentligt? 🙂

 2. BVC okejar att du gör egen gröt? Har du läst vad som finns i den köpta gröten? Där finns ingenting som du inte får i egen hemlagade gröt tillsammans med annan varierad kost, speciellt inte med tanke på hur mycket extra tillskot ni redan ger er son. Palmolja är dessutom väldigt vanligt förekommande i köpt barnmat (även den ekologiska tyvärr).

  1. Hej Katarina! Jag hade precis BVC på hembesök och vi talade just om gröten och jag känner fortfarande samma sak: Ja, “BVC okejar att jag gör egen gröt”. Givetvis lyssnar jag på vad BVC har att säga, det känns inte som att det skulle vara något konstigt? Varför verkar det som att du tycker det är konstigt, berätta gärna så att jag förstår dig bättre 🙂

   Det är väl självklart att jag har läst på innehållsförteckningen vad den köpta gröten innehåller för något- det skrev jag ju i mitt inlägg “där finns det en massa viktiga saker i som barn behöver”. Jag kommer dock inte att räkna upp allt vad gröten innehåller men kan ju säga några:
   -natrium, kalium, fosfor, järn, zink och jod för att bara ta några exempel.

   Jag skrev ju också att jag INTE köper färdig mat förutom någon enstaka (för att ha ifall att) och de innehåller enbart frukten eller grönsakerna, inge palmolja överhuvudtaget. Jag lagar ALL mat själv, numer även fruktpuréerna. Det vi köper är som sagt gröten och det har jag tydligt förklarat varför 🙂

   Jag vet inte men det känns inte som at du kanske läst mitt inlägg ordentligt? 🙂

 3. Jag gör egen gröt på havregryn, paltbröd och rapsolja med aprikos eller plommon puré till. Alternativt smoothie gröt med banan, hallon, mango, ägg, katrinplommon, rapsolja, kokosolja, kokosmjölk, hirsgröt flingor om den blir rinnig – eller vad som finns hemma..

  Färdigköpt gröt har tillsatt järn, men se till att barnet får i sig järn så ska det inte vara ett problem..

  1. Supertips Olivia- Tack 🙂

   Just Elmo äter veganskt så därför har jag väntat med att göra gröt själv (även för BVC) så paltbröd är inget alternativ för oss MEN bra tips för er som inte kör veganskt! Tack snälla för att du delar med dig, så gutt när vi kan dela med oss utav erfarenheter, recept och sådant sköj 🙂

   Ja precis, järn behöver man ha koll på 🙂

   Vi har ett färdigt recept på vegansk barngröt som jag ska göra sen och kommer att lägga upp det receptet här med 🙂

 4. Jag gör egen gröt på havregryn, paltbröd och rapsolja med aprikos eller plommon puré till. Alternativt smoothie gröt med banan, hallon, mango, ägg, katrinplommon, rapsolja, kokosolja, kokosmjölk, hirsgröt flingor om den blir rinnig – eller vad som finns hemma..

  Färdigköpt gröt har tillsatt järn, men se till att barnet får i sig järn så ska det inte vara ett problem..

  1. Supertips Olivia- Tack 🙂

   Just Elmo äter veganskt så därför har jag väntat med att göra gröt själv (även för BVC) så paltbröd är inget alternativ för oss MEN bra tips för er som inte kör veganskt! Tack snälla för att du delar med dig, så gutt när vi kan dela med oss utav erfarenheter, recept och sådant sköj 🙂

   Ja precis, järn behöver man ha koll på 🙂

   Vi har ett färdigt recept på vegansk barngröt som jag ska göra sen och kommer att lägga upp det receptet här med 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.