Denice Lundevall
Yoga World
Bara jagKost & Recept

Del 4; kosttillskott för veganer/vegetarianer/gravida/ammande

( I samarbete med Helhetshälsa)

B12 var bland de första tillskottet jag började ta när jag bestämt mig för att äta plantbaserat/veganskt. Det är en superviktig vitamin som en verkligen behöver vara noga med att ta! Det första tecknet på vitamin B12-brist kan vara anemi, balanssvårigheter, problem med minnet och domningar/stickningar i armar och ben.

Varför vitamin B12?
Vitamin B12 behövs för en normal bildning av röda blodkroppar, för att de sk. “perifera nerver” och hjärnan ska fungera normalt. Vitamin B12 intar en särställning bland vitaminerna, eftersom B12 är den enda vitamin som inte finns “packad och klar” i de annars så vitaminfyllda grönsakerna. Det B12 som finns i kött, fisk, äggula och mjölk är tillverkat av bakterier som förekommer naturligt i djuren.
Även människan har bakterier som producerar B12 men kroppen kan tyvärr inte tillgodogöra sig detta. Orsaken är att “B12-bakterierna” finns i tjocktarmen (slutet av matsmältningssystemet) medan upptaget av B12 sker i tunntarmen, som ju ligger före tjocktarmen. Kor kan tillgodogöra sig bakteriesyntes av B12 i tarmen. Enmagade växtätare bland djuren får sitt B12-behov tillgodosett genom att äta avföring.

B12, vem behöver det? Text nedan hämtad från helhetshälsa.se

I kosten finns vitamin B12 endast i animaliska livsmedel. Personer som inte äter så mycket kött, fisk, ägg eller mjölk- produkter kan därför behöva tillskott. Veganer måste ta tillskott av B12.

Även allätare över 50 år kan behöva B12-tillskott, eftersom förmågan att ta upp vitaminet från maten ofta minskar med åldern.

Funktioner i kroppen:

Vitamin B12 bidrar till…

– normal psykologisk funktion
– normal energiomsättning och till att minska trötthet och utmattning …                                                                       – nervsystemets normala funktion
– normal homocysteinomsättning
– normal bildning av röda blodkroppar
– immunsystemets normala funktion
– Vitamin B12 har också en roll i celldelningsprocessen

(text hämtad från Helhetsehälsas hemsida)

 

 

Denice Lundevall
Jag har gått från att vara en köttälskande, bulimisk fitnessfreak som tävlat i Bikinifitness. Ett liv kantat utav ångest, ätstörning och dåligt självförtroende till att nu "hitta hem" inom meditation, yoga och veganism. Sedan 2016 har jag genomgått en enorm resa och personlig utveckling som jag är otroligt tacksam över. Jag lever tillsammans med min sambo och vår son Elmo. Som person beskrivs jag ofta som färgstark, dynamisk och jäkligt gladlynt! Jag är utbildad PT samt hälsocoach och har tidigare jobbat med det i cirka åtta år men har jobbat med annat emellan, varit mammaledig och nu satsar jag på att utbilda mig mer inom yoga, träning och hälsa. I framtiden drömmer jag om starta mitt egna företag inom Yoga och holistisk hälsa. Jag har därför nu investerat i ett antal utbildningar inom yoga, träning och kost för att ta mig närmre mitt mål. Mina passioner: - Personlig utveckling - Yoga/Meditation/Träning - Veganism I bloggen skriver jag om det jag gillar mest; yoga, mina flummiga tankar, vegansk kost, meditation, hållbarhet och nyttiga recept. En och annan ”outfit”-post blir det också. Lite ”rolig” kuriosa om mig: – Deltagare i Robinson 2011 (mitt livs största äventyr!) – Finalist i Humorprogrammet ”Winter Wipe Out” 2012 – Tävlat i Body Fitness och Bikini Fitness – Meditatör, i september 2015 gick jag en 10-dagars tyst meditationskurs (Vipassana) vilket blev en utav mina bästa och tuffaste utmaningar på länge. - Sedan 10 Januari 2016 tog jag det viktiga beslutet att leva som vegan. - I Maj 2018 har jag gått ytterligare en meditationskurs, TM.ca

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.