Denice Lundevall
Yoga World
Bara jagKost & Recept

Del 1- kosttillskott för veganer, gravida/ammande eller blandkostare

(I samarbete med Helhetshälsa)

I en serie om 5 kommer jag att skriva om vilka kosttillskott jag tar, varför och varför jag väljer just dessa produkter när det finns en uppsjö utav kosttillskott på marknaden.

Jag får väldigt många frågor om vad jag tar för kosttillskott när jag är vegan och framförallt när jag var gravid och även nu när jag ammar. Vanliga frågor:

“Får du verkligen i dig allt du ska?”

” Får bebisen i sig allt?”

“Har du ingen brist på järn nu när du är vegan, eller omega-3. Du som inte äter fisk eller kött menar jag?”

Och så vidare. Frågorna är helt klart adekvata och jag vill därför i dessa kommande inlägg förklara och informera er.

Jag har länge sökt efter bra kosttillskott och vill gärna ha en produkt som är svensktillverkad där jag kan spåra produkten från start till slut, om ni förstår vad jag menar. Just nu har jag äran att prova “Helhetshälsas”  produkter som är just svensktillverkade och veganska-kan inte bli så mycket bättre känner jag. Sedan att produktionen inte bidrar till miljöförstörelse är också en viktigt del!

Idag vill jag skriva om Algomega. Allt finns att läsa på Helhetshälsas hemsida givetvis men jag kommer att helt enkelt skriva deras info här. Sedan rekommenderar jag er att gå in och surfa lite på deras sida för andra bra produkter.

Algomega

AlgOmega3® 250 mg DHA och EPA 60 vegetabiliska kapslar

Vad är speciellt med AlgOmega3?

AlgOmega3 är ett vegetabiliskt alternativ till fiskolja. Oljan kommer
från mikroalgen Schizochytrium sp. som har ett högt innehåll av
omega 3-fettsyrorna DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra). Algolja är den enda vegetabiliska källan till dessa fettsyror.

  •   Vegetabilisk Omega 3 med bra balans av EPA och DHA.
  •  Det självklara valet för miljömedvetna – skonar havens fiskbestånd.
  •  Kan användas av alla, även veganer, vegetarianer och fiskallergiker.
  • Ren. Fri från tungmetaller och föroreningar.
  • Speciellt lämplig för gravida och ammande, eftersom de har ökat behov av DHA.
  • Passar barn. DHA är essentiellt för spädbarn.
  • Fri från jod.
  • Rekommenderad dos 1-2 kapslar per dag. Rekommenderad dos bör ej överskridas.

Innehåll per kapsel

Algolja
Totalt omega 3-fettsyror

varav DHA EPA

Ingredienser

500 mg 250 mg 167 mg

83 mg

Per 2 kapslar

1000 mg 500 mg 334 mg 166 mg

DHA- och EPA-rik olja från Schizochytrium sp., solrosolja, antioxidationsmedel (tokoferoler, askorbylpalmitat, rosmarinextrakt).

Ofärgad vegetabilisk kapsel: Modifierad stärkelse, fuktighetsbevarande medel (glycerol), förtjockningsmedel (karragenan), surhetsreglerande medel (natriumkarbonat).

För hjärta, hjärna och syn

Ett dagligt intag av 250 mg DHA/EPA bidrar till normal hjärtfunktion. En kapsel AlgOmega3 ger 250 mg DHA/EPA.

DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA. En kapsel AlgOmega3 ger 167 mg DHA.

Gravida och ammande

EFSAs* rekommendation för gravida och ammande är 450 mg EPA+DHA per dag. 2 kapslar ger 500 mg EPA + DHA.

*EFSA European Food Safety Authority = Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Fri från jod

AlgOmega3 innehåller inte jod. Mikroalgen Schizochytrium producerar inte jod och jod tillsätts inte vid odlingen.

Spädbarn

DHA bidrar till normal utveckling av synen hos spädbarn upp till 12 månader. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 100 mg DHA.

För smakportioner: Punktera kapseln och pressa ut en del av innehållet i barnets mat. Några droppar citron kan tillsättas för bättre smak.

100 % vegetabilisk

AlgOmega3 innehåller endast vegetabiliska ingredienser. Detta gäller även kapseln.

Solrossymbolen visar att produkten är registrerad av Vegan Society och kan användas även av vegetarianer och veganer.

Komplettera med Linfröolja

Linfröolja och AlgOmega3 kompletterar varandra på ett bra sätt. Linfröolja innehåller den kortare omega 3-fettsyran alfa-linolensyra, ALA. AlgOmega3 innehåller DHA och EPA.

Från ALA kan kroppen i viss mån producera EPA och DHA men speciellt gravida, ammande och spädbarn kan med fördel tillföra dessa via kosten.

Antioxidationsmedlen skyddar oljan

För att skydda oljan mot oxidation tillsätts fettlösligt C-vitamin (askorbylpalmitat*), E-vitamin (tokoferoler) och rosmarinextrakt.

*Askorbylpalmitatet framställs från askorbinsyra och en fettsyra. Fettsyran är vegetabilisk och godkänd av Vegan Society.

Miljöfördelar

Mikrolagen Schizochytrium sp odlas i stängda tankar på land. Odlingarna är strikt kontrollerade. Produkten är därför alltid ren och utan föroreningar. Alger befinner sig längst ner i näringskedjan och miljöbelastningen blir därför mycket mindre än om man går omvägen via fet fisk. Genom att använda algolja skonar man havens fiskbestånd.

Novel Food

AlgOmega3 innehåller algolja som är godkänd som novel food inom EU enligt kommissonsbeslut 2003/427/EC och tillstånd NFU 786 från Food Standards Agency.

Denice Lundevall
Jag har gått från att vara en köttälskande, bulimisk fitnessfreak som tävlat i Bikinifitness. Ett liv kantat utav ångest, ätstörning och dåligt självförtroende till att nu "hitta hem" inom meditation, yoga och veganism. Sedan 2016 har jag genomgått en enorm resa och personlig utveckling som jag är otroligt tacksam över. Jag lever tillsammans med min sambo och vår son Elmo. Som person beskrivs jag ofta som färgstark, dynamisk och jäkligt gladlynt! Jag är utbildad PT samt hälsocoach och har tidigare jobbat med det i cirka åtta år men har jobbat med annat emellan, varit mammaledig och nu satsar jag på att utbilda mig mer inom yoga, träning och hälsa. I framtiden drömmer jag om starta mitt egna företag inom Yoga och holistisk hälsa. Jag har därför nu investerat i ett antal utbildningar inom yoga, träning och kost för att ta mig närmre mitt mål. Mina passioner: - Personlig utveckling - Yoga/Meditation/Träning - Veganism I bloggen skriver jag om det jag gillar mest; yoga, mina flummiga tankar, vegansk kost, meditation, hållbarhet och nyttiga recept. En och annan ”outfit”-post blir det också. Lite ”rolig” kuriosa om mig: – Deltagare i Robinson 2011 (mitt livs största äventyr!) – Finalist i Humorprogrammet ”Winter Wipe Out” 2012 – Tävlat i Body Fitness och Bikini Fitness – Meditatör, i september 2015 gick jag en 10-dagars tyst meditationskurs (Vipassana) vilket blev en utav mina bästa och tuffaste utmaningar på länge. - Sedan 10 Januari 2016 tog jag det viktiga beslutet att leva som vegan. - I Maj 2018 har jag gått ytterligare en meditationskurs, TM.ca

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.