Jag gjorde ju en superdupergod burgare för X antal veckor sedan men har glömt bort att lägga upp receptet. Som tur var är ni goa läsare bra på att påminna en virrpanna som jag 😉 Tack!
Här är den underbara skapelsen ?? jag hade hemmagjord dressing och picklad rödlök på, sallad och ost. FAB, faaaab! Helt klart den godaste burgaren jag ätit!!!
Här kommer receptet på burgaren:
Det här behöver du:
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten (du ska göra chiapudding av denna)
2 ½ dl havregryn gärna glutenfritt
4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)
2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl svarta bönor mixa till en grov puré
0,75 dl hackad slätbladig persilja
1 dl pumpafrön, rostade
1 dl solrosfrön, rostade
1 msk olivolja
1 msk japansk soja
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ tsk örtsalt
nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1.Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.
2. Stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.
3. Blanda ihop chiafrön och vatten i en liten skål och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser.
4. Rosta pumpa- och solrosfrö lätt i en torr panna.
5. Blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor i en mixer. Blanda ordentligt.
Tillsätt därefter salt och kryddor och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.
Fukta nu dina händer med lite vatten, detta för att burgarna inte ska fastna i dina händer när du formar dem. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska steka dem.
Stek dem sedan på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida i smör, raps-eller kokosolja.
Picklad rödlök
Det här behöver du: (Receptet gäller för 7 dl)
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar
Gör såhär:
Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna något. Skala och skiva löken tunt och lägg i en glasburk. Häll på den ljumna lagen och låt stå tills den kallnat. Löken är sedan klar att serveras men håller ytterligare 1-2 veckor i kyl.
Hamburgedressing:
1 1/2 dl majonäs
1 msk ketchup
1 msk amerikansk senap
Smörgåsgurka, hacka valfri mängd och blanda ner i majonäsen
Krydda med vitlökskrydda, cayenne och paprikapulver efter smak