Linsbiffar med råris och vitlöksfrästa champinjoner, recept!
Som vanligt är mina recept i “höftmått” dvs inga exakta mått. Det är därför jag ofta skriver “ca 1-2 tsk” tex. Men det är bra för då får ni själva känna av konsistensen, smaken, texturer och modellera utefter era egna smaklökar.
Nåja! Här kommer receptet på linsbiffarna:
Det här behöver du till ca 8-10 biffar:
- 3 dl kokta röda linser
- 2 gul lök
- Ca 1/2 dl pumpakärnor
- Ca 2 dl glutenfri havregryn
- Ca 3 msk chiafrön blötlagda så det blir en pudding
- Ca 1/2 dl sesamfrön till biffarna
- Sesamfrön att rulla biffarna i innan stekning
- 2 vitlöksklyftor
- Salt
- Svartpeppar
- Ca 4 msk soja
- Ca 2 -3 tsk spiskummin
- Ca 3-4 msk fiberhusk
Gör såhär:
Koka linserna enligt anvisning, lägg samtidigt chiafröna i blöt med ca 1 dl vatten (det ska bli en fast “pudding”). Skär löken och stek den mjuk. Ha ner alla ingredienser i en stor bunke. Blanda allt ordentligt. Med blöta händer (för att de inte ska fastna) forma nu önskad storlek på biffarna ochx lägg på en blöt skärbräda, även här för att de inte ska fastna på brädan.
Häll ut lite sesamfrön på en tallrik och vänd ner biffarna i dem, stek i smör/kokosolja på medelhög värme. Några utav mina biffar blev lite brända men de smakade super ändå!
Riset:
Koka riset enligt anvisning och ha ner en buljongtärning
Champinjonfräs:
Stek önskad mängd champinjoner tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta+ färsk/frusen spenat. Salta efter smak å tycke.
Yoghurtsås:
Bland naturell, osötad sojayoghurt med mynta och lite agavesirap. Smaka av hela tiden för att hitta just hur du vill att såsen ska smaka.
Själv glömde jag att ha med såsen på bilden haha! ? men gott blev det! Funkar finfint utan sås med för den delen, precis som på bilden ?