Denice Lundevall
Yoga World
Bara jag

Dina val gör skillnad vackra människa <3

Jag brinner verkligen för det här med veganism, djurrätt och miljö trots mina fjuttiga 7 månader på vegansk kost. När jag gick in i det här gjorde jag det för djuren och miljöns skull, det är alltså utav etiska skäl som jag inte längre konsumerar animalier. I början var det “bara” min kost jag ändrade …men ju längre tiden gick, ju mer jag läste på, såg/ ser filmer om djurhållningen och miljöförstörelse så kände jag att jag absolut inte vill konsumera några animalier överhuvudtaget. Varken i kläder, smink, mat, möbler etc.

Jag får ofta frågan/höra:

” Men är det inte svårt?

Vad ska man äta?

Hur pallar du egentligen?

Åh, du är så duktig!”

 

Nej, det är inte svårt, inte för mig i alla fall och det är nog just för att min anledning till att jag bytt kost/livsstil är pga utav att jag vill värna om djuren och miljön <3 Det är så otroligt stora och viktiga frågor i mitt liv nu att jag inte kan tänka mig att någonsin gå tillbaka till att äta kött igen eller på annat sätt konsumera animalier så som köpa dun, skinn, läder, mocka etc.

Jag förstår att kanske inte alla inte tänka sig att göra en helomvändning precis som jag gjort MEN det är såååå jäkla bra om fler “bara” börjar tex att äta veganskt EN gång i veckan. Det gör så stor skillnad! Jag lovar! Bara en gång i veckan, det är så lätt.

Jag kommer framöver att styra upp en liten “Vegan Challenge” här på bloggen där jag vill inspirera er till att äta helt vegansk EN dag i veckan i en månad. Vad säger ni om det? Mer info om detta kommer längre framöver när jag gjort upp en plan på hur detta ska gå till. Jag vill att det ska bli bra, riktigt bra. Så bra att ni sedan kommer att behålla den dagen i veckan ni äter veganskt trots att utmaningen är över 🙂

Jag håller sakta men säkert på att byta ut allt från kosmetika, kläder, prylar hemma osv till icke animaliska produkter. Jag har gett bort en hel del kläder, väskor mm för att jag inte längre vill bära djurhudar/päls/dun mm.

Mitt smink vet jag inte om det är veganskt eller inte, det finns så mycket märkliga ingredienser i dem så jag har ingen aning om det är animalsikt eller inte, därför kör jag de säkra före det osäkra och köper just nu produkter från Body Shop. Det är mitt sätt att försäkra mig om att inget djur kommit till skada eller utnyttjats vid produktionen.

Vissa tycker att jag är extrem, det är helt ok. Jag kan förstå det på ett sätt eftersom vi alla är uppvuxna med att konsumera djur på alla sätt som går (till mat, kläder, till möbler, konst, nöje etc) och att gå från en köttälskande tjej som alltid köpte skinnskor/väskor/jackor “för att det är ju så hiiiimla bra kvalité och håller sååå länge” no shit att de håller länge? Det är ju meningen att djuret ska ha sitt skinn hela sitt liv?! GAAAH! Ibland blir jag lite ledsen över att jag inte insett allt det här tidigare i mitt liv…så många liv som kunnat räddats…så mycket “lilla jag” och mina val kunnat underlätta för miljön. Ja, för lilla jag och lilla du kan göra så stor skillnad, läs mer om det in inlägget här nedan så förstår ni mig lite mer 🙂

Ett långt inlägg blir detta men ack så viktigt. Här nedan har jag kopierat ett inlägg från Djurens Rätt där de skriver bla om hur mycket vi som enskilda individer faktiskt kan göra genom att byta kost eller/ och göra mer medvetna gröna val i sin vardag.

skarmavbild_2016-01-26_kl__13_24_53

Jag vill även uppmuntra er att bli medlem i Djurens Rätt, på så sätt ökar vi möjligheterna för dem att jobba mer effektivt för en bättre, grönare och skönare värld för alla <3

Bli medlem HÄÄÄR Givetvis är jag själv medlem och ska faktiskt på mitt allra första styrelsemöte med Djurens Rätt i Västerås imorgon! Superspännande och jag är så taggad!

Tills dess vill jag utav hela mitt hjärta att ni läser texten nedan och sen…förhoppningsvis går in och blir medlem och börjar fundera lite mer över de val vi gör i vardagen- Kärlek!

977993-1387817394-wide

“Livsmedel

I runda tal visar våra beräkningar att du genom att välja att äta veganskt räddar många hundra djurindivider varje år.

 

Hur många djur räddas?

Tror du att det inte spelar någon roll vad du som enskild person äter? I så fall: tänk om! Som vegan och vegetarian räddar du många individers liv varje år, vilket Djurens Rätts beräkningar visar. En allätare bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen.(1) Till det kommer uppskattningsvis 2000 fiskar per person.(2) Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor. Siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder, och alltså har ätits av de grisar, höns, kycklingar och odlade fiskar som varje allätare äter kött eller ägg ifrån.

Det totala antalet fiskar är osäkert; mycket osäkrare än siffrorna för andra djurslag. Att tillförlitig statistik saknas för hur många fiskar som egentligen fångas, “odlas”, importeras och exporteras är i sig ett tydligt tecken på vilken låg status fiskar har i vårt samhälle idag. Djur som räkor, musslor och kräftor förs det heller ingen antalsstatistik över, och för dessa djur finns det inte ens några uppskattningar att tillgå.

Djurens Rätts beräkningar tar med både de djurslag som föds upp inom lantbruket och vilda djur. Efter fiskarna så är de flesta individerna fåglar (kycklingar, hönor och tuppar) och därefter kommer grisarna. Siffrorna är korrigerade för import och export.

I runda tal visar våra beräkningar att du genom att välja att äta veganskt räddar många hundra djurindivider varje år. Du kan själv tänka dig hur många individer det rör sig om under en människas livstid.

Vego är bäst för miljön

Du har möjligheten att vara en riktig miljöhjälte i ditt val av mat. Det går nämligen åt mycket mindre mark och vatten för att odla vegetabilier jämfört med att producera kött och andra animalier. Detta beror på att djur bara omvandlar en liten del av energin i sin föda till kroppsvikt medan resten går åt till djurets rörelse och kroppsvärme. Vegansk mat har också mycket mindre påverkan på klimatet än animaliska produkter. Utsläppen ligger idag på 1 800 kg koldioxidekvivalenter per person och år för en genomsnittlig kosthållning,
1 200 kg för lakto-ovo-vegetarisk och 500 kg för vegansk kosthållning.(3)

Produktion och bearbetning av foder leder till utsläpp av växthusgaser.(4) Djur som idisslar ger ifrån sig metan, som är en mycket kraftig växthusgas. Hantering och förvaring av gödsel, har också en negativ påverkan på klimatet.(4) En kraftigt minskad konsumtion av kött och mjölk från idisslande djur har visat sig vara nödvändig för att kunna nå det uppsatta tvågradersmålet och därmed undvika farlig påverkan på klimatsystemet.(5) En omställning till vegetarisk mat har i studier funnits ha betydligt större klimateffekt än att välja närodlad mat.(6)

 Växtbaserad mat har också stor potential att spara vatten – en resurs som det råder stor brist på i stora delar av världen och som begränsar möjligheten att odla föda. Denna potential är så stor att enbart en kostomställning skulle kunna räcka för att ge mat åt ytterligare 1,8 miljarder människor jämfört med idag.(7) Andra positiva effekter av vegetarisk mat är minskad avskogning, mindre risk för jorderosion och minskad energianvändning.(8)

Hälsovinster på köpet

Din egen hälsa kan också påverkas positivt om du väljer att äta en varierad kost baserad på vegetabilier.(9) Forskning visar att veganer och vegetarianer i mindre utsträckning drabbas av bland annat övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.(10-14) Studier har visat att när patienter med svår hjärtkärlsjukdom går över till en växtbaserad kost går sjukdomen tillbaka hos de flesta.(15)

En kost rik på vegetabilier har visat sig skydda mot flera cancerformer samtidigt som kött ökar risken att drabbas av cancer.(16-18)Vegetarianernas livslängd är dessutom några år längre än den genomsnittlige blandkostarens. T ex har studier visat att vegetarianer som ätit vegetariskt i mer än 17 år lever nästan 4 år längre än de vegetarianer som varit det kortare tid.(19) Mer information om kost och hälsa finns här.

Den nya maten

Att ersätta kött, fisk och mejeriprodukter blir bara lättare och lättare med dagens stora utbud av olika livsmedel. Tzay, tofu, chi-chi, sojakött, bönor, linser, glutenprotein, tempeh och seitan är bra produkter och kan användas istället för kött och fisk i många olika rätter. Soja-, havre-, ris- och mandelbaserade “mejeri”produkter blir allt vanligare i livsmedelsbutikerna. I de flesta butiker finns idag flera veganska produkter som kan ersätta mjölk, grädde, margarin, yoghurt, glass och mjukost. I välsorterade hälsokostaffärer och ekologiska butiker kan du också hitta en hel del andra spännande produkter.  Titta gärna på vår Vegolista där vi listar de flesta vegoprodukter som säljs i Sverige, och låt dig inspireras!”

 

 

8 kommentarer

 1. Tack vare dig har jag tagit tag i mig själv och har nu ätit veganskt i 2 veckor och det känns så rätt! Samvetet och kroppen känns rent<3 Du är min stora inspiration för du är en vacker människa in och ut! Tar gärna del av ALLA tips, det svåraste känns som det blir att äta ute?! Kram på dig! Vi gör skillnad!

  1. Sanna! Men SANNNA VAD DU GÖR MIG GLAD!!! Jag sitter här med tårar i ögonen och gåshud över hela kroppen! Jag är så glad, så glad ända in i själen av ditt inlägg och vad du gör för dig själv, djuren och miljön genom att äta veganskt. Massor,massor utav kärlek till dig <3<3<3

   Visst är det en underbar känsla! Just den där rena känslan som du beskriver- den känner jag med och den kom tidigt precis som för dig. Det känns så rätt i kroppen, hjärtat och i själen och jag är så oerhört tacksam att du med får känna den. Wow, det här är så mäktigt! Jag kommer absolut att skriva mer om mat, tips och allt annat som gör det lättare för er alla att ändra eller byta kost helt- det här brinner jag för och ju fler vi blir desto bättre värld för oss ALLA att leva i.

   Tillsammans gör vi verkligen skillnad! Massa kramar tillbaka Sanna och tusen tack för att du delar med dig.

 2. Tack vare dig har jag tagit tag i mig själv och har nu ätit veganskt i 2 veckor och det känns så rätt! Samvetet och kroppen känns rent<3 Du är min stora inspiration för du är en vacker människa in och ut! Tar gärna del av ALLA tips, det svåraste känns som det blir att äta ute?! Kram på dig! Vi gör skillnad!

  1. Sanna! Men SANNNA VAD DU GÖR MIG GLAD!!! Jag sitter här med tårar i ögonen och gåshud över hela kroppen! Jag är så glad, så glad ända in i själen av ditt inlägg och vad du gör för dig själv, djuren och miljön genom att äta veganskt. Massor,massor utav kärlek till dig <3<3<3

   Visst är det en underbar känsla! Just den där rena känslan som du beskriver- den känner jag med och den kom tidigt precis som för dig. Det känns så rätt i kroppen, hjärtat och i själen och jag är så oerhört tacksam att du med får känna den. Wow, det här är så mäktigt! Jag kommer absolut att skriva mer om mat, tips och allt annat som gör det lättare för er alla att ändra eller byta kost helt- det här brinner jag för och ju fler vi blir desto bättre värld för oss ALLA att leva i.

   Tillsammans gör vi verkligen skillnad! Massa kramar tillbaka Sanna och tusen tack för att du delar med dig.

 3. Vad stolt jag blir över att vi har så kloka bloggare och läsare här på Hälsa & Fitness – all kärlek till er! Vi ses i vegovimlet =)

  1. Tack snälla Sara! Jag är otroligt glad och stolt över att ha den äran att få blogga för en sån fin tidning och bloggportal som Hälsa & Fitness. Genom er och genom mina fantastiska läsare har jag/vi tillsammans en superplattform att sprida sådan här viktig budskap, jag är så tacksam <3 KÄRLEK!

   Vi ses definitivt i vegovimlet 🙂

 4. Vad stolt jag blir över att vi har så kloka bloggare och läsare här på Hälsa & Fitness – all kärlek till er! Vi ses i vegovimlet =)

  1. Tack snälla Sara! Jag är otroligt glad och stolt över att ha den äran att få blogga för en sån fin tidning och bloggportal som Hälsa & Fitness. Genom er och genom mina fantastiska läsare har jag/vi tillsammans en superplattform att sprida sådan här viktig budskap, jag är så tacksam <3 KÄRLEK!

   Vi ses definitivt i vegovimlet 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.