Denice Lundevall
Yoga World
Bara jagKost & Recept

Substitut för mina “godingar”

Under första månaden på vegansk kost listade jag det “snarr” som jag vanligtvis brukade mumsa på när helgen kommer, inte allt på samma dag givetvis. Jag listade dem för att nu kunna bocka av dem och kunna säga: Na,na,na,na,naaaaa,na- jag kan visst äta “samma” saker trots att jag är vegan! Mihihiiiii! Här kommer listan på det jag brukade äta och seden det jag nu ersätter det med:

 • Animaliskt: Hamburgare Vegankt: Bönburgare-det finns en uppsjö utav  goda veganska burgare som är sjukt goda. Veggokökets egna hemmagjorda är himmelriket och MAX har ju 2 stycken burgare som jag gillade skarpt och skrev om för inte så länge sedan! Smält ost på burgaren då? Köper vegansk ost helt enkelt CHECK. Hamburgedressing som vi gjort på majonäs förr görs nu på äggfri majonäs CHECK!
 • Animaliskt: Glass (Ben & Jerrys + snickerglass är 2 favoriter) Veganskt: Som glass har jag har köpt Tofulines vaniljglass, skivat ner banan, gjort egna maränger på kikärtspad (recept kommer) och smulat ner oerokakor. Äckligt? Knappast! CHECK!
 • Animaliskt: Bröd Veganskt: Jag har inte ätit så mycket bröd förutom riskakor och trotillias så kan inte säga så mycket om just bröd. Jag har dock märkt att det oftast inte är varken mjölk eller ägg i men måste som sagt utforska lite mer här.
 • Animaliskt: Chocolate chip coockies Veganskt: Jag bakade egna chocolate chip coockies på kikärtor och mjölkfri choklad som ni har fått recept på tidigare, supergott! CHECK!
 • Animaliskt: Tortillias med smält ost Veganskt: Tortillias är det inte animalier i och osten, ja jag köper bara vegansk ost helt enkelt. CHECK!
 • Animalisk: Semla Veganskt: Herreguuuuu så god den veganska semlan var! Köpte den på ICA ettan här i stan när det var semeltider, mums. CHECK!
 • Animaliskt: Bärpaj Veganskt: Byter ut margarinet mot mjölfritt margarin. CHECK!
 • Animaliskt: Nachos med smält ost Veganskt: Byter ut osten till vegansk. CHECK!

Ja, så nu är det ju bara för mig att återigen säga: IT´S EASY PEASY TO GO VEGAN FOLKS! Inga problem! Det enda som är svårare är att spontan-äta ute men om jag vet iförväg att jag ska äta på en viss restaurang så går det ju bra att ringa och säga att man planerar att komma och äta där tex på Lördag- “skulle ni kunna ordna en vegansk rätt till mig då?”.

Vi hade en lite grej med jobbet för någon vecka sedan där vi skulle spela spel,bowla och sedan äta middag ute. Festkommittén på jobbet hade då ringt några dagar i förväg och lagt beställningen och även sagt att de behövdes en vegansk burgare- sagt och gjort! Den var ju jättegod det var bara lite trist bröd men annars gott och den burgaren jag åt är inget de har på menyn i vanliga fall. När de nu ringde några dagar i förväg så fick ju kockarna chansen att kolla upp lite recept. Jag blev svinglad och nöjd med maten och är aldrig blyg att säga det till personal och kockar. Jag tycker det är superviktigt att man berömmer när de ansträngt sig extra, de ska veta att jag verkligen uppskattar deras effort. På så vis kanske det dyker upp en vegansk burgare på deras meny framöver 😉 lets hope so!

Den smarriga burgaren:

burgare

 

Jag var riktigt dålig på att sikta MEN till mitt förvar så var fan siktet sjukt dåligt! Det var vint och jävligt så…tja…det skyller jag på 😉

pang

 

 

6 kommentarer

  1. Heddan: Oooooh, i know, i know!!! Och jag är så vansinnigt glad! Hoppas bara på att de kommer snart, vääääldigt snart till Sverige. MUMS!

   Gulle dig som tipsar! 🙂 Kärlek!

 1. Hej!

  En liten fråga från en inspirerad! Gick du direkt från att vara köttätare till vegan eller var du vegetarian där i mellan? ? Skulle vara intressant att höra hur fort det gick från tanke till att du faktiskt blev vegan? Funderade du länge?

  Tack för inspiration!

  Anki

  1. Hej Anki och tack för ditt inlägg och fråga 🙂

   Ja, jag gick direkt från att vara köttätare till att bli vegan. Jag åt en del vegetariskt också precis som många gör men jag har alltid älskat ett riktigt fint kött.

   Vid Jul och Nyår tittade jag på ett flertal dokumentärer (dem har jag tipsat om i tidigare inlägg Cowspiracy, Earthlings, Forks over knifes, Racing Extinction) och läste en hel del och efter det var det inte så mycket att orda om, inte för min del i alla fall. Efter ett flertal gråtattacker jag kämpade mig igenom när jag såg vad vi gör mot vår vackra Moder Jord, våra fantastiska djur och sist men inte minst- vad vi gör mot våra kroppar genom att äta animalier och hur vi kan bota, minimera och föerbygga livshotande sjukdomar “enbart” genom att äta rätt kost, ja då var det som sagt inte mycke anledning för mig att fortsätta äta kött.

   Jag blev så illa berörd men även “upplyst” och är så glad och tacksam över att jag sett dokumentärerna och att jag, lärt och fortsätter att lära mig mer och mer om veganism. Det är numera inte bara en kosthållning det är ett etiskt val som jag brinner starkt för och vill sprida till alla!

   Det gläder mig att du fråga för det betyder (för mig) att du har tankarna åt det mer “gröna” hållet <3 Jag finns här för frågor och svarar så gott jag kan. jag har själv bara ätit veganskt i 3 månader så jag är väldigt ny på området men gör vad jag kan för att stötta och sprida veganism på mina kanaler.

   tack själv Anki för att du läser, för att du frågar, för att du bryr dig 🙂

   Kram!

  1. Tack själv Anki! Underbart att det jag skrev gav dig något 🙂 Ibland känns det som att man bara babblar på hahaha!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.