Denice Lundevall
Yoga World
Bara jagKost & Recept

Hur ser en “vegansk” dag ut för mig?

En del frågor får jag ju gällande kosten– vilket jag tycker är superskoj för jag gillar verkligen att prata om alla de fördelar som vegansk kost medför samtidigt som det är väldigt lärorikt att diskutera men min omgivning. Man lär sig nya saker och infallsvinklar hela tiden- inget som ändrar min ståndpunkt MEN för mig, som vill sprida veganism är det så bra att veta hur vi tänker. Vad “attraherar” just dig med att äta mer grönt? Är det för din egen hälsas skull, barnens, miljön? Ja, det kan vara många aspekter som gör att man är nyfiken på grön mat.

Vad attraherar dig– och vad skulle du vilja veta mer om, få tips gällande grön mat? Let me know! så ska jag ha det i åtanke när jag skriver här.

Så, tillbaka till min egen kost. Jag mäter eller väger inte min mat så kalorimässigt vet jag inte vart jag ligger, det har jag fått frågan om ett antal gånger och jag förstår verkligen att ni frågar. Jag vill aldrig räkna på sådant om jag inte går på diet. Det är extremt viktigt för mig med balans både gällande kost och träning. Det har jag skrivit förut- “just nu känns kropp och sinne i symbios” och det tänker jag fortsätta att sträva emot- balans, harmoni och ett samarbete mellan kropp och knopp. Jag har fått ett fantastiskt “tack-mail” från en tjej gällande just detta med balans som jag har fått äran att faktiskt publicera här i bloggen, det får ni läsa ikväll <3

Gaah, tillbaka till kosten igen! Jag spårar så lätt när jag skriver, haha! Det jag vill börja med att säga att den ena dagen är inte den andra lik, jag äter väldigt varierat så ett mellanmål idag kan se helt annorlunda ut imorgon. För mig är det superkul och så mycket roligare än förr när jag i princip alltid bara tragglade med olika kvarg-konstellationer och det pga att jag var livrädd för att få i mig för lite protein, nu vet jag lite mer 😉

Jag har helt släppt tänket att det finns en typ av “frukostmat”, en typ utav “mellanmål” osv. Ibland äter jag tex. gröt till lunch och ibland tar jag med mig mycket lunch så jag kan äta resten av den som ett mellanmål- det blir en mindre portion dock.

  •  6.30 “Frukost”, jag äter inte frukost sedan över ca 1 år bakåt men nu dricker jag en mix: En mix på spirulina, cholorella, hampaprotein, rödbetspulver, acai. Mixar allt  med vatten och sveper. Nej det smakar inte sommaräng MEN du kommer att känna dig som en freakkin sommaräng fylld med en massa uniconrs när du få i dig så mycket nyttigt! Omega-3 (alger i kapslar), D-vitamin, B-12 och kalcium.
  • 8.00 på jobbet: tar en kaffe eller te
  • 9.30 frukost/mellanmål: Quinoa/bovetegröt, yoghurt med nötter/frön, bröd med matigt pålägg + hemmagjord grönsaksjuice, chiapudding med bär och nötter/frön/kokos, en matig sallad med nötter/frön, en frukt+ nötter/frön, en proteindrink+ nötter/frön, smoothie, avocado + grönsaksjuice. Till mitt mellanmål dricker jag kaffe/te och vatten.
  • Lunch: Lagad mat med tofu/quorn/bönor/linser som bas och beroende på hur mycket grönsaker jag fått i den varma rätten reglerar jag min sallad. I mina sallader är det alltid mycket olika grönt (spenat, ruccola, groddar, tomat, gurka, rödlök, champinjoner, broccoli, vitkål, ja you name it!), dressing på bra oljor, nötter/frön. Tips: GO BANANAS när det kommer till era sallader!
  • Mellanmål 2: Något från första mellanmålskategorin
  • Middag: något från ovanstående rätter.
  • Kvällsmål: Något lättare utav “mallanmåls-kategorien” + te+ ZMA innan läggdags eller inget alls om jag inte är hungrig.

 

Ja ni kanske förstår att det är lite svårt att skriva ner exakt hur jag äter för det är så olika varje dag. Det här är bara ett litet axplock på det jag kan äta under en dag. Det absolut viktigaste för mig är att se till att få i mig näring ifrån bra livsmedel, minska/utesluta tomma kalorier och socker/dåliga fetter. Men om jag äter gröt till middag eller svänger ihop en “scrambled egg på mjuk tofu och grönsaker” som mellis är mindre viktigt.

Jag kommer att fota allt jag äter under en dag också så får ni se mer svart på vitt hur det kan se ut. Det kommer jag att fortsätta göra även framöver. Här nedan ser ni ett litet exempel på hur en “matig” smörgås kan se ut, dock var det även solrosfrön på mackan men då hade jag redan hunnit ta bilden, haha!

På mackan: Romansallad, bladspenat, groddar, körsbärstomater, solrosskott sedan även naturella solrosfrön.

image1

 

 

 

Denice Lundevall
Jag har gått från att vara en köttälskande, bulimisk fitnessfreak som tävlat i Bikinifitness. Ett liv kantat utav ångest, ätstörning och dåligt självförtroende till att nu "hitta hem" inom meditation, yoga och veganism. Sedan 2016 har jag genomgått en enorm resa och personlig utveckling som jag är otroligt tacksam över. Jag lever tillsammans med min sambo och vår son Elmo. Som person beskrivs jag ofta som färgstark, dynamisk och jäkligt gladlynt! Jag är utbildad PT samt hälsocoach och har tidigare jobbat med det i cirka åtta år men har jobbat med annat emellan, varit mammaledig och nu satsar jag på att utbilda mig mer inom yoga, träning och hälsa. I framtiden drömmer jag om starta mitt egna företag inom Yoga och holistisk hälsa. Jag har därför nu investerat i ett antal utbildningar inom yoga, träning och kost för att ta mig närmre mitt mål. Mina passioner: - Personlig utveckling - Yoga/Meditation/Träning - Veganism I bloggen skriver jag om det jag gillar mest; yoga, mina flummiga tankar, vegansk kost, meditation, hållbarhet och nyttiga recept. En och annan ”outfit”-post blir det också. Lite ”rolig” kuriosa om mig: – Deltagare i Robinson 2011 (mitt livs största äventyr!) – Finalist i Humorprogrammet ”Winter Wipe Out” 2012 – Tävlat i Body Fitness och Bikini Fitness – Meditatör, i september 2015 gick jag en 10-dagars tyst meditationskurs (Vipassana) vilket blev en utav mina bästa och tuffaste utmaningar på länge. - Sedan 10 Januari 2016 tog jag det viktiga beslutet att leva som vegan. - I Maj 2018 har jag gått ytterligare en meditationskurs, TM.ca

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.