Denice Lundevall
Yoga World
Bara jagKost & Recept

Vegansk Hälsopaj!!

Jag har länge vart sugen på paj- matpaj, men jag gillar inte det onyttiga pajskalet så jag gjorde en mycket mer hälsosam variant på kikärtor.

Det jag missade var “äggstanning” och istället för det så har jag något som kallas för “no-egg” meeeeen den glömde jag att jag hade hemma…såklart, haha! Mina recept blir ju fan aldrig fulländande när jag alltid missar elle kommer på i efterhand; “men åååh, de borde jag ju haft iiii”. Nåja, här kommer receptet i alla fall och det är med ett nyttigt pajskal! 

Recept 4-6 pers (alla ingredienser är veganska) 

Till pajskalet:

  • 3 dl förkokta kikärtor, dvs sådan som går att köpa i tetra/burk.
  • 3-4 msk mandelmjöl
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk linfrö

Gör såhär: ha ner alla ingredienser i matberedaren och mixa till en det. Den blir lite mer kladdig än en vanlig pajdeg. Olja in en form och tryck ut pajdegen i formen. Nagga med en gaffel och in i kylen i 10-20 min. 

Sätt ugnen på 200 grader under tiden så den är varm när kyltiden är klar. Gör grönkålschipsen under tiden (se tidigare recept under “nyttiga recept-kategorin i höger spalt”).

När grönkålen är i ugnen kör du igång med köttfärsen -eller den fyllning du vill ha i pajen. Jag gjorde en köttfärsås med, champinjoner, sharlottenlök, röd paprika, zuccini, vitlök, salt, peppar, oregano, grönsaksbuljong och tomatsås med vitlökssmak. 

Ta ut pajskalet ur kylen, och byt plats med grönkålschipsen som nu bör vara klara. Låt chipsen svalna medan pajskalet gräddas i ugnen i 20 min. 

När pajskalet är klart lägg ner din fyllning. Toppa med riven ost och in i ugnen i ca 20 min, håll koll på osten- när den är smält bör pajen vara klar (vegansk ost smälter inte lika bra, inte de 3 ostar jag testat med iaf) 

Skär upp en bit paj och lägg upp på din tallrik, toppa med lite grönkålschips och lägg lite extra runtom. Bon apetit! 

   
    
 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.